انتخاب مجله علمی معتبر

چگونگی انتخاب مجله علمی معتبر برای چاپ مقاله

در انتخاب مجله علمی برای چاپ مقاله چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟ این سوالی است که بیشتر پژوهشگران پس از اتمام نگارش مقاله خود به آن فکر می‌کنند. انتخاب یک مجله مناسب برای چاپ مقاله شاید سخت‌ترین کار در طول یک پژوهش باشد.

کیفیت مجله

کیفیت مجله مهم‌ترین مورد در انتخاب ژورنال برای چاپ مقاله است. مجلات ISI یا تامسون رویترز شاخصی به نام ضریب تاثیر یا Impact factor  دارند، که هرچه این ضریب بالاتر باشد به معنی کیفیت بالاتر مجله است. مجلات اسکوپوس نیز براساس شاخصی خاص در چهار دسته از Q1 تا Q4  قرار می‌گیرند. در انتخاب مجله می‌توانید با استفاده از شاخص‌ها، مجلاتی که دارای اعتبار بالاتری هستند را شناسایی نمایید.

اعتبار مجله

باید متذکر شد که بعضی از مجلات ISI توسط وزارت علوم و سایر موسسات علمی تایید نمیشوند. هر ساله وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی، لیست مجلات نامعتبر و جعلی را تهیه می‌کنند و پژوهشگران بایستی بر اساس این لیست‌ها مجله خود را انتخاب کنند. اگر محقق، بدون اطلاع یا توجه به لیست مجلات نامعتبر، مقاله خود را ارسال کند، چاپ مقاله برای او امتیازی نخواهد داشت و آن مقاله فاقد اعتبار علمی است.

مدت زمان داوری و چاپ مقاله در مجله

مجلات به صورت فصلنامه، ماهنامه، هفته نامه و غیره، به چاپ می‌رسند. مجلات مختلف، زمان داوری و چاپ متفاوتی دارند و شما در انتخاب مجله حتما زمانی که  برای داوری و چاپ مقاله خود دارید را، در نظر داشته باشید. هرچه فاصله زمانی چاپ دو شماره متوالی در یک مجله کمتر باشد، طبیعی است که زمان داوری مقالات کمتر و سرعت بررسی آن بالاتر است.

میزان مخاطبان مجله

یکی دیگر از موارد مهم در انتخاب مجله میزان دسترسی مخاطبان به مجله است. مجلات دسرسی آزاد یا(Journals Open Access)  مقالات خود را به صورت رایگان در اختیار مخاطبین قرار می‌دهند که این کار، باعث افزایش تعداد مخاطبین می‌شود. همچنین چاپ مقاله در این مجلات منجر به افزایش تعداد ارجاع دهی به مقاله، می‌شود.

حیطه  تخصصی مجله

هر مجله حیطه تخصصی و کاری خاصی دارد. در انتخاب مجله، مطالعه بخش اسکوپ مجله ضروری است. در بخش اسکوپ حیطه‌ای که مجله در آن فعالیت دارد، توضیح داده می‌شود. موضوع مقاله شما باید در حیطه کاری مجله باشد، در غیر این صورت بعد از مدتی، از طرف سردبیر نامه‌ای مبنی بر عدم هماهنگی مقاله با مجله و رد شدن مقاله برایتان ارسال می‌گردد.

 هزینه چاپ مقاله

هر مجله، بابت چاپ مقاله از نویسندگان هزینه‌ای دریافت می‌کند. بعضی از مجلات مانند مجلات دسترسی آزاد یا(Journals Open Access)  مقالات خود را به صورت رایگان در اختیار مخاطبین قرار می‌دهند اما در عوض، هزینه چاپ مقاله، از نویسندگان مقاله دریافت می‌شود. هزینه چاپ مقاله در مجلات مختلف متفاوت است و پژوهشگر بایستی به هنگام انتخاب مجله، این مورد را در نظر داشته باشد.

محدودیت­های مجلات

بعضی از مجلات محدودیت و ظرفیت‌های خاصی دارند. محقق قبل از ارسال مقاله برای مجله­ بهتر است بخش مربوط به «اطلاعاتی برای نویسندگان» یا «Information For Authors» را چک کند تا متوجه محدودیت­‌های مجله شود. مثلا ممکن است یک مجله مقالاتی که گزارشات موردی هستند را چاپ نکند، در این صورت اگر در مقاله بهترین اطلاعات را در بررسی موردی یا Report Case انجام داده باشید باز، از طرف این ژورنال رد خواهید شد. این محدودیت می‌­تواند مربوط به تعداد لغات نیز باشد. مثلا اگر مقاله‌ای شامل6۰۰۰ کلمه باشد و مجله ‌انتخابی فقط مقالات ۴۰۰۰ کلمه‌­ای چاپ کند، مقاله رد خواهد شد.

انتخاب مجله علمی معتبر برای چاپ مقاله شاید در ابتدا سخت به نظر برسد اما اگر تمام موارد ذکر شده را رعایت کنید، می­‌توانید یک مجله معتبر که در ارتباط با موضوع مقاله شما است پیدا کنید. برای انتخاب مجله و نحوه ارسال مقاله میتوانید با مشاوران ما در تماس باشید.

‫2 نظر

  • Laleh گفت:

    توی چه سایتی مجلات با ایمپکتش به ترتیب هست که بشه درست تر تصمیم گرفت ؟

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    هفده + سیزده =