شاخص SJR چیست؟

تعریف sjr

احتمالاً در زمان خواندن مقالات علمی در سایت ها و نشریات مختلفی که به چاپ اینگونه نگاره ها می پردازند متوجه این نکته شده اید که برخی از این نشریات و مجلات در بین اندیشمندان و محققان مختلف سراسر دنیا دارای ارزش علمی بالاتری نسبت به بسیاری از مجلات دیگر هستند و نویسندگان معتبر که اغلب محققان سر شناسی می باشند مقالات خود را در این مجله ها به چاپ می رسانند. اما آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چه تفاوتی میان این نشریه ها وجود دارد؟ چگونه می توان متوجه شد که یک مجله علمی دارای چه جایگاهی در محافل مختلف علمی و در میان محققان و افراد آکادمیک است تا بتوان مقاله خود را پس از ویرایش مقاله انگلیسی به آن مجله ارسال کرد؟

خوب است بدانید که سایت هایی با درون مایه مطالب علمی وجود دارند که بر اساس ویژگی ها و شاخص های معتبری اقدام به رتبه بندی و امتیازدهی به مجلات و نشریه های ساینتیفیک مختلف می کنند و افراد می توانند با بهره مندی از اطلاعات موجود در این سایت ها به ارزیابی مجلات مختلفی که در نظر دارند بپردازند. یکی از این شاخص هایی که هم برای مجلات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و هم باعث ارزیابی مقالات می شود sjr می باشد.

شاخص sjr یا همان اس جی آر برگرفته شده از عبارت کامل SCImago Journal Rank و اختصاری از حروف اول کلمات این عبات است SCImago یا همان سایمگو در فارسی، نام نظامی است که به منظور ارتقا بخشیدن به شاخص‌های پیشین از جمله ایمپکت فکتور و در راستای رفع انتقادات وارد بر آن‌ها انجام گرفته است.

گاهی اوقات به جای sjr از عبارت SJCR نیز استفاده می‌کنند SJCR نیز از عبارت کامل SCImago Journal and Country Rank  گرفته شده است و معنای آن “رتبه مجلات و کشورهای علمی در نظام رتبه‌بندی سایمگو” است. دلیل استفاده از این عبارت این است که این نظام رتبه‌بندی، علاوه بر این که مجلات را رتبه‌بندی می‌کند، رتبه کشورها را نیز از نظر علمی و با توجه به تعریف sjr اعلام می‌کند. محققان می‌توانند توسط این رتبه‌بندی از درجه علمی یک کشور خاص اطلاع حاصل یابند.

شاخص sjr ، به عنوان یکی از شاخص‌های معتبر علمی برای ارزیابی کیفیت علمی مجلات و مقایسه مجلات مختلف با یکدیگر به کار می‌رود. با وجود این که برخی افراد ایمپکت فاکتور را به عنوان مهم‌ترین شاخص برای بررسی مجلات می‌شناسند، در سال‌های اخیر استفاده از شاخص sjr میان محققان، از کاربرد بالاتری برخوردار بوده است.

تفاوت ایمپکت فکتور و sjr چیست؟

ایمپکت فاکتور با قاطعیت بالا معیاری است برای انتخاب مجلات معتبر و با کیفیت. برای هر مجله، داشتن ایمپکت فاکتور بالا به نوعی اعتبار علمی به شمار می‌رود. حدود ۴۰ سال است که  ایمپکت فاکتور توسط محققین مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ با این وجود از نظر عده‌ای، این شاخص دارای ۲ مشکل عمده به شرح زیر است:

۱. ایمپکت فاکتور توسط یک سازمان خصوصی منتشر می‌شود.

با وجود اهمیت بالای ایمپکت فاکتور به نظر می‌رسد برخی ترجیح می‌دهند جایگزینی برای این فاکتور وجود داشت. استفاده ازایمپکت فاکتور رایگان نیست و برای هر مجله باید ایمپکت فاکتور مربوط، خریداری شود.

۲. ایمپکت فاکتور بهترین معیار برای ارزیابی کیفیت یک مجله و معتبر بودن آن نیست.

ایمپکت فاکتور کاستی‌هایی دارد؛ به دلیل اینکه ایمپکت فاکتور آسان‌ترین روش برای قضاوت در رابطه با مجلات، سازمان‌ها و افراد است، موارد استفاده فراوانی دارد ولی در تمام موارد استفاده از این فاکتور راه حل عاقلانه‌ای به نظر نمی‌رسد. به عنوان مثال مقایسه ژورنال‌ها در حوزه‌های متفاوت با این فاکتور منطقی نیست

با توجه به مشکلاتی که برای ایمپکت فاکتور ذکر شد، نظام رتبه‌بندی سایمگو در تلاش برای غلبه بر موارد ذکر شده است این شاخص از اطلاعات استخراج شده از اسکوپوس و پایگاه داده‌های الزویر استفاده می‌کند.

3. از دیگر انتقادات وارد بر ایمپکت فاکتور ارزش ندادن به استنادات با ارزش بیشتر برای مجلات بوده است.

در نظام ایمپکت فاکتور تمام استنادات دارای وزن برابری بوده‌اند و ناشران مجلات می‌توانستند با روش‌های مختلف از جمله خود استنادی، ایمپکت فاکتور مجله خود را بالا ببرند.


نحوه دسترسی به شاخصsjr به چه شکلی است؟

یکی از روش‌هایی که به کمک آن می‌توانیم به شاخص sjr مجلات دسترسی داشته باشیم و به کمک آن مجلات معتبر را از سایر مجلات تمییز کنیم، استفاده از سیستم جستجوی ژورنال هاب است. به این منظور می‌توانیم مراحل زیر را دنبال کنیم (اطلاعات شکل زیر برای یک مجله Optics and Laser Technology می باشد که با جستجوی 0030-3992 که ISSN این مجله است به دست می آید.

ابتدا مجله مورد نظر خود را بر حسب ISSN، جستجو کنیم.

یا به بخش فهرست موضوعی مراجعه کنیم که ده ها هزار مجله آکادمیک در آن بخش، به صورت موضوعی فهرست شده است.

با جستجوی ISSN هر ژورنال به اطلاعات بسیار کاملی در ارتباط با شاخص sjr دسترسی خواهید داشت، از قبیل:

  • شاخض کیفی مجله (Quartiles) – این پارامتر برای تشخیص کیفیت مجله حائز اهمیت است.
  • رتبه مجله بر اساس شاخض SJR
  • نمودار تغییرات SJR در سال های اخیر و همینطور آخرین مقدار آن.
  • H-index
http://jhub.ir/wp-content/uploads/2018/08/%D8%B1%D9%88%D8%B4-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%B4%D8%A7%D8%AE%D8%B5-sjr-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%D8%9F.png

 روش محاسبه sjr:

این شاخص در واقع یک عدد است که فرمول محاسباتی آن به این شکل است که برابر با میانگین تعداد مقالات ارجاع داده شده به یک مجله در یک سال به تعداد مقالاتی است که در سه سال گذشته در همان مجله به چاپ رسیده و منتشر شده است و sjr بالاتر نشان دهنده کیفیت علمی بالاتر یک مجله نسبت به سایر ژورنال های علمی است و روش‌هایی هم‌چون خود استنادی، تغییر چندانی در رتبه مجله در این روش رتبه‌بندی ایجاد نمی‌کنندبه این ترتیب که استناد از مجلات معتبر و دارای شاخص sjr بالا، دارای امتیاز بیشتری در این رتبه‌بندی است. این روش رتبه‌بندی در محاسبه آیگن فکتور نیز به کار رفته است و پایه آن روش رتبه‌بندی صفحات در سایت گوگل بوده است.

در تعریف sjr جهت رتبه‌بندی مجلات،برای استنادات با ارزش امتیاز بالاتری در نظر گرفته شده است.

در تعریف sjr جهت رتبه‌بندی مجلات،برای استنادات با ارزش امتیاز بالاتری در نظر گرفته شده است.

‫5 نظر

  • امیر گفت:

    واقعا عالی بود. پس از sjr هم از این به بعد میشه استفاده کرد.

  • Rasool گفت:

    سلام خسته نباشید من خیلی سایتتون رو دوس دارم و خیلی ازش استفاده هم کردم فقط ی پیشنهاد قسمت مطالب آموزنده پشت سر هم نباشه مثلا تو ی ردیف چهار تا پنج تا مورد باشه رو هرکدوم که کلیک میکنیم کاملا وارد اون بخش شه اینجوری یکم دور از همه سخته بازم ممنون از سایت خوبتون

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    19 − شانزده =