ترتیب اسامی نویسندگان

اصول نوشتن مولف یا مولفان پژوهش

  1. ابتدا نام، اولين حرف از نام مياني و سپس نام خانوادگي نوشته شود.
  2. از ذکر القاب نظیر دکتر، مهندس، استاد، پروفسور، مدیرعامل، رئیس و نظایر این پرهیزشود.
  3. در مقالاتی که بیش از یک نفر نویسنده دارد، نویسنده مسئول باید با علامت * مشخص گردد، در غیر این­صورت نفر اول به عنوان نویسنده مسئول به شمار خواهد آمد.
  4. وابستگی سازمانی (affiliation) مؤلفان با شماره‌های جداگانه برای هریک از آن‌ها مشخص شود.

ترتیب اسامی در مقالات ISI، ISC، SCOPUS، Pubmed، علمی و پژوهشی

تاکنون هیچ قواعد توافق شده یا قراردادهای عمومی پذیرفته شده در خصوص ترتیب نوشتن اسامی مولفین مطرح نشده است. بعضی مولفین و محققین شاید برای اجتناب از مشاجرات بین خود، توافق می­کنند که اسامی آن­ها به ترتیب الفبا فهرست بندی شوند. به نظر می­رسد که این شیوه در حوزه ریاضیات عمومی باشد. همچنین در مورد بعضی از پژوهشگران که به طور مکرر همکاری می­کنند، اسامی آنها به نوبت در ابتدا فهرست بندی می­شود.

در گذشته، گرایش کلی برای ذکر کردن سرپرست آزمایشگاه به عنوان یک مولف یا محقق اعم از اینکه وی به طور فعال، در تحقیق شرکت کرده باشد یا نباشد، وجود داشت و غالباً نام این سرپرست پس از اسامی مولفین و در آخر قرار داده می‌شد. درنتیجه به نظر می‌رسد که جای آخر به نوعی اعتبار کسب می­کند. بنابراین، دو مولف که هیچ کدام از آنها سرپرست آزمایشگاه یا حتی لزوماً پرفسور ارشد نبوده برای موقعیت درجای دوم رقابت و هم چشمی می‌کردند.


اگر سه یا تعداد بیشتری مولف وجود دارند، مولف مهم غالباً می­خواهد که نام او در موقعیت اول یا آخر، اما نه در بین اسامی، قرار گیرد.

اما در حال حاضر گرایش عام به تعیین مولف یا محقق نخست به منزله­ی مولف ارشد و بانی اصلی تحقیق گزارش شده می­باشد. حتی زمانی که مولف نخست، دانشجوی دوره بعد از کارشناسی باشد (کارشناسی ارشد یا دکترا) و مولف دوم (سوم و چهارم) سرپرست آزمایشگاه یا حتی یک برنده­ی جایزه نوبل باشد، شکل مورد قبول امروزه اشاره به مولف نخست به عنوان مولف ارشد است و فرض بر این هست که وی بیشترین بخش تحقیق را انجام داده است.

دانستن نحوه فهرست­بندی نام شخص در یک مقاله علمی به زبان انگلیسی می­تواند برای مولفین بین­المللی مشکل باشد، زیرا زبان­های مختلف دارای فرمت­های متفاوت برای اسامی هستند و بیشتر از یک شکل حرف­نویسی (آوانویس، ترانویس) می­تواند وجود داشته باشد. برای مولفین با اسامی چینی، مقاله ارائه شده توسط سان و ژر (2002) توصیه­هایی در این ارتباط ارائه می­کند و برای مولفان با ملیت­های مختلف، همانند ویراستاران در ژورنال­ها، دستورالعمل­ها و رهنمودهای مربوط دیگری را ارایه می‌کند. هر فرمتی که یک دانشمند انتخاب می‌کند، باید آن را به طور یکنواخت و سازگار در مقالات علمی انگلیسی زبان استفاده کند و برای مثال از اسامی Shou-chu Qian در بعضی مقالات، Shovchu Qian در بعضی دیگر و یا S.Chien در مقالات دیگر استفاده نکند.

به طور کلی ژورنال‌های علمی، درجات و مدارک پس از نام مولفین را چاپ نمی­کنند و شامل عناوینی نظیر Dr(دکتر) نیستند (شما می‌دانید که B.S چه معنی می‌دهد، M.S یا Ph.D نیز همین طور) اما بیشتر ژورنال‌های پزشکی مطمئناً درجات علمی را پس از اسامی اشاره می‌کنند. اما حتی در زورنال‌های پزشکی، درجات علمی در بخش مراجع اشاره نمی شوند. نویسندگان باید به دستورالعمل‌های ژورنال برای مولفین و نکات جدید در مورد کاربرد ترجیهی توجه کنند.

چه کسی می‌تواند بعنوان نویسنده مقاله باشد؟

برای در ک بهتر این موضوع، این مطلب را با مطرح کردن یک مثال توضیح داده­ایم.
فرض کنید که دانشمندA، مجموعه­ای از آزمایش‌ها را طراحی می‌کند که ممکن است به دانش و آگاهی جدید و مهمی منجر شود و سپس دانشمند A به تکنسین B می‌گوید که دقیقا به چه روش آزمایش‌ها باید انجام شوند. اگر آزمایش‌ها موفق باشند و نتایج قابل قبولی برای ارائه به شکل یک مقاله داشته باشد، دانشمند A باید به عنوان تنها مولف در نظر گرفته شود. حتی با وجود اینکه تکنسین B تمام کارهای فیزیکی را انجام داده باشد. (البته، به کمک تکنسین B باید در بخش سپاسگزاری Acknowledgement و قدردانی اشاره شده و از او تقدیر شود).
حال فرض کنید که آزمایش‌های فوق موفق نباشند و تکنسین B، نتایج منفی را به دانشمند A ارائه می‌کند و حرفی مانند این را به وی می‌زند که فکر می‌کنم اگر ما دمای انکوباسیون (فراهم نمودن شرایط لازم برای رشد و نمو میکروبها یا سلول‌های بافتی) را از 24 به 37 تغییر دهیم و آلبومین سرم را به محیط کشت اضافه کنیم، می‌توانیم این سویه را رشد دهیم. دانشمند A با این آزمایش موافقت می‌کند و این بار آزمایش ها، نتیجه مطلوبی ارائه می‌کنند و سپس مقاله ای منتشر می‌شود. در واقع تکنسین B نظرات و بینش­هایی ارائه کرده که به تفسیر نتایج کمک نموده است. در این مورد، دانشمند A و تکنسین B به ترتیب باید به عنوان مولفین فهرست بندی شوند.

حال بیایید این مثال را بدین صورت مطرح کنیم. فرض کنید که آزمایش‌ها در دمای 37 و با اضافه کردن آلبومین سرم موفقیت آمیز بودند، اما دانشمند A پی می‌برد که اکنون نکته مبهمی وجود دارد، و آن اینکه رشد تحت این شرایط، بیانگر این است که ارگانیسم آزمایش، پاتوژن (عامل بیماری­زا) می‌باشد، در حالی که سابقه تحقیقاتی که پیش­تر منتشر شده­اند، نشان داده بودند که این ارگانیسم، غیربیماری­زا هست. دانشمند A اکنون از همکار خودش یعنی دانشمند C که کارشناس میکروبیولوژی بیماری زایی است می‌خواهد که این ارگانیسم را برای بیماری زایی آزمایش کند. دانشمند C با تزریق ماده آزمایش به موش‌های آزمایشگاهی به شیوه­ی استانداردی که هر میکروبیولوزیست پزشکی استفاده و با آن بیماری­زایی را تایید می‌کند، آزمایش سریعی را انجام می‌دهد. سپس چندین جمله مهم به مقاله اضافه می‌شود و کمک دانشمند C نیز در بخش سپاسگزاری و قدردانی اشاره می‌شود.

اما فرض کنید که دانشمند C به این سویه خاص علاقه­مند می‌شود و تصمیم به انجام مجموع‌ه­ای از آزمایش‌های به خوبی طرح ریزی شده می‌گیرد که به این نتیجه­گیری منجر می‌شوند که این سویه خاص تنها عامل بیماری زایی در موش نیست، بلکه یک عامل بیماری زای نادر در بعضی عفونت‌های انسانی نیز به شمار می‌رود که دانشمندان مدت‌ها به دنبال پیدا کردن آن بوده اند. بنابراین، دو جدول داده‌های جدید به مقاله اضافه می‌شوند و بخش‌های نتایج و بحث بازنویسی می‌شوند و در نهایت مقاله با فهرست بندی دانشمند A، تکنسین B و دانشمند C به عنوان مولفین منتشر می‌شود. (همچنین دانشمند C می‌تواند به عنوان مولف دوم اشاره شود).

نحوه تقسیم بندی امتیازات مولف یا مولفان پژوهش

به طور معمول نفر اول هر پژوهش امتیاز کامل از مقاله می‌برد. البته با اضافه شدن نام هر نویسنده جدید، بخشی از نمره نفر اول کاهش می‌یابد. همچنین باید توجه شود که امتیاز نفر اول و نویسنده مسئول مقاله یکی نمی‌باشد. نفر اول معمولاً بالاترین جایگاه را در بین نویسندگان یک مقاله دارد و نویسنده مسئول صرفاً به عنوان مسئول مکاتبات در نظر گرفته می‌شود. در لینک زیر می‌توانید جدولی را مشاهده نمایید که امتیاز نویسندگا ن مقاله بر حسب ترتیب اسامی را شرح می‌دهد.

در دانشگاه‌ها و مراکز علمی مختلف نحوه ی امتیاز دهی متفاوت می‌باشد اما در حالت کلی به این صورت می‌باشد:

تعداد نویسندگانسهم هر نفر از امتیاز محاسبه شده در مقاله
نفر اولنفر دومنفر سومنفر چهارمنفر پنجم
۱۱۰۰%
۲۹۰%۶۰%
۳۸۰%۵۰%۵۰%
۴۷۰%۴۰%۴۰%۴۰%
۵۶۰%۳۰%۳۰%۳۰%۳۰%
بیشتر از ۵ نفر۵۰%۱۲۵% تقسیم بر تعداد سایر نویسندگان

وظایف نویسندگان همکار چیست؟

  1. توافق خود را مبنی بر درج نام خود به عنوان نویسنده­ی مقاله اعلام می‌کنند.
  2.  نظر خود را درباره ی پیش نویس آماده شده اعلام می‌دارند.
  3. صحت علمی مقاله را تائید می‌کنند.

‫1 نظر

  • Es.ra گفت:

    در موردراه برون رفت از این مساله که استاد هیچکاری نکرده و میگه اسمم باید اول باشه هم بگید

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    3 × چهار =